به تاریخ تولید برنج توجه کنید
معمولا سال تولید برنج بر روی بسته بندی درج می شود. در غیر اینصورت از فروشنده بپرسید. البته از روی ظاهر دانه های برنج، نو بودن یا کهنگی برنج تا حد زیادی قابل تشخیص است. غالبا این سوال پیش می آید که برنج کهنه بهتر است یا برنج نو؟
قبل از پاسخ دادن به این سوال، خوب است بدانید که شروع کاشت برنج ایرانی از اواخر فروردین و اوایل اردیبهشت آغاز می شود. و زمان برداشت محصول در مرداد وشهریور است. بنابراین هر ساله برنج تازه در اواخر تابستان وارد بازار می شود.
برنجی که تازه از شلتوک جدا شده و تبدیل به برنج خوراکی می شود، تا مدتی، اندکی خیس است (نه اینکه واقعا خیس باشد. بلکه درصد زیادی از بافت برنج حاوی آب می باشد). بعد از گذشت یک الی دو ماه دانه های برنج شروع به خشک شدن می کنند. و آب خود را از دست میدهند و هرچه زمان بیشتری بگذرد دانه ها خشک تر و سفت تر می شوند. هر چه قدر دانه ها خشک تر شوند، در زمان پخت، آب بیشتری به خود جذب می کنند و دانه ها قد بیشتری می کشند و پخت بهتری خواهیم داشت. به همین خاطر برنج تازه معمولا پخت خوبی ندارد و اصطلاحا برنج شفته (شل و نرم) می شود. به همین علت توصیه می شود که برنج تازه نیاز به خیس خوردن ندارد و اینکه در زمان پخت، هنگام جوش خوردن قبل از اینکه دانه ها نرم شوند، عمل آبکشی را انجام دهید.
نهایتا برنج نو بهتر است یا کهنه؟
- برنج نیز مانند هر ماده غذایی دیگری، هر چه تازه تر باشد، از لحاظ سلامت، خاصیت، عطر و طعم بهتر است.
- پخت برنج تازه، قواعد خاص خود را دارد. اگر این قواعد رعایت شوند، برنج تازه نیز پخت خوبی خواهد داشت
- برنج اگر بیش از حد کهنه باشد، خوب نیست. بهترین زمان مصرف برنج، حداکثر 18 ماه پس از تولید است.
- برنج تازه کمتر ری می کند. لذا هر چه برنج کهنه تر باشد، بیشتر قد می کشد.
- برنج تازه عطر و بوی بیشتری دارد. به مرور زمان از عطر برنج کاسته می شود.
- برنج کهنه ممکن است حاوی حشرات ریز (شپشک برنج) باشد. ولی برنج تازه حداقل تا شش ماه این مشکل را ندارد.
خصوصیات ظاهری برنج
برای اینکه برنج با کیفیت را از روی دانه های آن بهتر تشخیص دهید، موارد زیر را به یاد داشته باشید:
- دانه های برنج یکرنگ باشند: نه خیلی سفید، نه خیلی کدر. تقریبا شیری رنگ (البته با توجه به رقم برنج متغیر است). ولی هر چه که هست اکثر دانه ها می بایست یکرنگ باشند. اگر اختلاف رنگ نظرتان را جلب کرد، مطمئن باشید که برنج خالص نیست.
- عطر و بوی برنج را بسنجید: یک مشت برنج بردارید و در آن بدمید. می بایست عطر خوش برنج را احساس کنید. البته عطر برنج تازه بدون آنکه در آن دمیده شود، همه جا پراکنده می شود. توجه داشته باشید که عطر برنج ایرانی به نوع رقم برنج نیز بستگی دارد. مثلا برنج کشت دوم به مراتب عطر بیشتری نسبت به برنج کشت اول دارد. و یا برنج شیرودی جزو برنج های معطر به حساب نمی آید (بخوانید: مقایسه ی انواع برنج ها). دقت کنید، برنج نامرغوب ممکن است بوی ناخوشایندی (بوی ماندگی، رطوبت، آفت کش و ...) داشته باشد.
- دانه های برنج می بایست یکدست و یک شکل باشند: اگر اندازه دانه ها مختلف باشند، احتمالا برنج مخلوطی از چند نوع متفاوت می باشد. و این خوب نیست.
- اگر برنج بوجاری شده خریداری می کنید، نمی بایست دانه های خرد و ریز در آن وجود داشته باشند.
- اگر برنج سورت شده خریداری می کنید، نمی بایست ذرات غیر از برنج (مثلا دانه های سیاه، پوسته شالی، دانه های سبز، سنگریزه، کلوخ گل و هرگونه ضایعات دیگر) در آن وجود داشته باشند.
- اگر برنج کهنه می خرید، توجه داشته باشید که در آن شپشک برنج وجود نداشته باشد.
Powered by Froala Editor